Hazem
Darwiesh

Hazem Darwiesh (1983, Aleppo, Syrie) is journalist en schrijver. Als freelancer schrijft hij voor verschillende Arabische kranten en tijdschriften, met name voor de krant AL-HAYAT. Artikelen van Hazem zijn gepubliceerd in Nederlandse kranten en magazines. ‘Mijn expertise loopt uiteen van politiek, cultuur, gender, media tot algemene maatschappelijke vraagstukken. Ik slaag erin verschillende vragen en kwesties met elkaar te verbinden. Daarin verwerk ik mijn eigen visie op en inzichten over wat er gaande is in de wereld. Ik schrijf ook dagelijkse nieuwsberichten over verschillende onderwerpen. Als gemotiveerd journalist doe ik mijn werk met passie.’

Een huisje van de gemeente. Nu ben ik eindelijk veilig, vrij

OPINIE - Hazem Darwiesh heeft eindelijk een plek voor zichzelf, in Zwolle. De laatste jaren bracht hij door in een azc in Dronten. „Je weet niet of je vooral het verdriet of juist de opluchting zult onthouden.”

Lees het artikel op nrc.nl

Nederland, ik vluchtte juist voor homofoben

Medewerkers van azc’s zijn homovriendelijk, ervoer Hazem Darwiesh, maar ze laten agressors wel hun gang gaan.

Lees het artikel op nrc.nl

Beeld: Sake Elzinga / nrc

Nederland is vol van kansen, maar je moet ze wel grijpen

Nederland is vol van kansen, maar je moet ze wel grijpen Centraal Station Utrecht. Je stapt uit de trein en gaat op zoek naar de bus die je naar het kantoor van UAF zal brengen, een stichting die, zo meldt de website, ‘vluchtelingen begeleidt bij hun studie in het hoger onderwijs en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten’. In de bus denk je na over het gesprek straks.

Lees het artikel op nrc.nl

Gay en gevlucht: de Syrische Hazem schreef dit ontroerende stuk

Journalist Hazem Darwiesh vluchtte uit Aleppo, via Turkije, naar Nederland. Niet alleen vanwege de oorlog. Ook omdat hij homoseksueel is.

Lees het artikel op lindanieuws.nl

Beeld: Mariska Wilbrink / LindaNieuws

Naakt voor de IND

Het recente verhoor van Hazem Darwiesh door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijft hem achtervolgen. Hij deed zijn uiterste best om alle vragen keurig te beantwoorden, ook vragen waarvoor hij altijd was weggerend. Maar één vraag was een directe en onvoorziene klap.

Lees het artikel op oneworld.nl

Hoe stevende Syrië af op een burgeroorlog?

Lees het artikel op npofocus.nl

Beeld: Aladdin Hammami

Zwarte Piet als onderdeel van de integratie

Sint bezoekt dit jaar zeker twintig asielzoekerscentra. Hoe reageren de kinderen op de komst van zwarte pieten?

Lees het artikel op nrc.nl

Is de oorlog in Syrië (bijna) voorbij?

IS verliest steeds meer terrein en gebieden onder oppositiecontrole vallen terug in handen van het Syrische regime: volgens president Assad is de oorlog in Syrië bijna voorbij. De realiteit is dat er nog steeds veel groepen met elkaar strijden en dat Syrië niet meer het land zal zijn zoals we dat van voor de oorlog kennen.

Lees het artikel op npofocus.nl

Trots in Amsterdam of hand in hand in Groningen?

Hazem Darwiesh komt tot de conclusie dat Nederland voor nieuwkomers niet het homoparadijs is dat wordt gepromoot. “Zal je de hand van je geliefde loslaten? Houd je op met liefdevol naar hem kijken; hem gedag te zoenen op het treinstation?”

Lees het artikel op oneworld.nl

Beeld: One World

Maar zíjn het nou terroristen, of niet?

Steunde Nederland terroristen? De Nederlandse regering zegt nee, justitie zegt ja, Amnesty noemt ze oorlogsmisdadigers.

Lees het artikel op nrc.nl

In Zwolle ruik ik Syrië

De geur van laurierzeep brengt Hazem Darwiesh terug in Syrië. Maar betekent integratie niet dat je gevoelens uit het verleden moet onderdrukken?

Lees het artikel op nrc.nl

De vlucht van Hazem uit een stad die al niet meer bestond

De dood loerde overal, op de vlucht uit Aleppo. Maar had Hazem Darwiesh kunnen blijven in een stad die al niet meer bestond?

Meer informatie op nrc.nl

Beeld: Jenna Arts

In het hoofd van Bashar al-Assad

OPINIE - Waarom is het Westen nu zo boos op de Syrische president Assad? Hij doet niks nieuws. Hij probeert net als eerdere dictators, zoals de Libische Gadhafi en de Iraakse Hoessein, voor stabiliteit te zorgen.

Lees het artikel op nd.nl

Beeld: Matt Smith / Nederlands Dagblad

Een taal oogsten

OPINIE - Vandaag kwam Marij natgeregend aan bij de bibliotheek. De regen verraste haar op de fiets toen zij naar onze ontmoeting in de bibliotheek kwam. Zij zat aan de tafel, dicht bij het raam, met uitzicht op de IJssel, zichzelf te drogen. Ik ging kopjes warme koffie halen. Daarna pakte ik mijn papieren en boekje om ons gesprek te beginnen.

Meer informatie op nd.nl

Blijft de wereld toekijken in Syrië?

Oudere Syriërs, zoals mijn moeder, wisten het wel: je moet niet in opstand komen tegen het regime. Want de westerse wereld komt je niet helpen.

Lees het artikel op nd.nl

Beeld: Amer Almohibany / Nederlands Dagblad

Contact

Bekijk ook eens deze andere profielen