Hazem
Darwiesh

Hazem Darwiesh (1983, Aleppo, Syrie) is journalist en schrijver. Als freelancer schrijft hij voor verschillende Arabische kranten en tijdschriften, met name voor de krant AL-HAYAT. Artikelen van Hazem zijn gepubliceerd in Nederlandse kranten en magazines. ‘Mijn expertise loopt uiteen van politiek, cultuur, gender, media tot algemene maatschappelijke vraagstukken. Ik slaag erin verschillende vragen en kwesties met elkaar te verbinden. Daarin verwerk ik mijn eigen visie op en inzichten over wat er gaande is in de wereld. Ik schrijf ook dagelijkse nieuwsberichten over verschillende onderwerpen. Als gemotiveerd journalist doe ik mijn werk met passie.’

Een huisje van de gemeente. Nu ben ik eindelijk veilig, vrij

OPINIE - Hazem Darwiesh heeft eindelijk een plek voor zichzelf, in Zwolle. De laatste jaren bracht hij door in een azc in Dronten. „Je weet niet of je vooral het verdriet of juist de opluchting zult onthouden.”

Lees het artikel op nrc.nl

Nederland, ik vluchtte juist voor homofoben

Medewerkers van azc’s zijn homovriendelijk, ervoer Hazem Darwiesh, maar ze laten agressors wel hun gang gaan.

Lees het artikel op nrc.nl

Beeld: Sake Elzinga / nrc

Nederland is vol van kansen, maar je moet ze wel grijpen

Nederland is vol van kansen, maar je moet ze wel grijpen Centraal Station Utrecht. Je stapt uit de trein en gaat op zoek naar de bus die je naar het kantoor van UAF zal brengen, een stichting die, zo meldt de website, ‘vluchtelingen begeleidt bij hun studie in het hoger onderwijs en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten’. In de bus denk je na over het gesprek straks.

Lees het artikel op nrc.nl

Gay en gevlucht: de Syrische Hazem schreef dit ontroerende stuk

Journalist Hazem Darwiesh vluchtte uit Aleppo, via Turkije, naar Nederland. Niet alleen vanwege de oorlog. Ook omdat hij homoseksueel is.

Lees het artikel op lindanieuws.nl

Beeld: Mariska Wilbrink / LindaNieuws

Naakt voor de IND

Het recente verhoor van Hazem Darwiesh door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijft hem achtervolgen. Hij deed zijn uiterste best om alle vragen keurig te beantwoorden, ook vragen waarvoor hij altijd was weggerend. Maar één vraag was een directe en onvoorziene klap.

Lees het artikel op oneworld.nl

Arabische kranten

Al-HAYAT (2002 – 2005; 2013 – 2017) Bijdragen over o.a. jeugd, maatschappij, literatuur, leven onder oorlog, asiel, inburgeren. Een selectie van bijdragen: “Op een lentedag in maart” 11-03-2018

DARAG.net (2017 – heden) Columnist en bijdragen over politiek en cultuur Een selectie van bijdragen: “De dodelijke afstand in Tehran” 27-02-2018

Anboob.net (2016 – heden) Bijdragen over gender, seksualiteit en relaties. Een selectie van bijdragen: “Een poging om homoseksuele fantasieën over vrijheid, liefde en seks te ontmantelen” 11-07-2017

Herinneringen aan Aleppo

De Syrische stad Aleppo ligt al jaren in puin, door onophoudelijk oorlogsgeweld. Bitterzoete herinneringen, zoals die van de gevluchte Hazem Darwiesh, zijn dan zo belangrijk om de historische stad in leven te houden. Ondanks de nachtmerries die hem blijven achtervolgen vertelt hij graag over zijn geliefde Aleppo, een verloren stukje geschiedenis in de vorm van een verwoeste stad.

Lees het artikel op geschiedenismagazine.nl

Een taal oogsten

OPINIE - Vandaag kwam Marij natgeregend aan bij de bibliotheek. De regen verraste haar op de fiets toen zij naar onze ontmoeting in de bibliotheek kwam. Zij zat aan de tafel, dicht bij het raam, met uitzicht op de IJssel, zichzelf te drogen. Ik ging kopjes warme koffie halen. Daarna pakte ik mijn papieren en boekje om ons gesprek te beginnen.

Meer informatie op nd.nl

Blijft de wereld toekijken in Syrië?

Oudere Syriërs, zoals mijn moeder, wisten het wel: je moet niet in opstand komen tegen het regime. Want de westerse wereld komt je niet helpen.

Lees het artikel op nd.nl

Beeld: Amer Almohibany / Nederlands Dagblad

De IJssel: mijn steun en toeverlaat

In de zoektocht naar zichzelf en zijn plek in Nederland vindt Hazem Darwiesh steun bij de rivier de IJssel: “Om hun niet in de ogen te hoeven kijken, richtte je je blik op de waterspiegel; zo verlegde je je aandacht van wat je had meegemaakt. Om rustig te worden. En om deze mensen en dit land te gaan vertrouwen.”

Lees het artikel op oneworld.nl

In het hoofd van Bashar al-Assad

OPINIE - Waarom is het Westen nu zo boos op de Syrische president Assad? Hij doet niks nieuws. Hij probeert net als eerdere dictators, zoals de Libische Gadhafi en de Iraakse Hoessein, voor stabiliteit te zorgen.

Lees het artikel op nd.nl

Beeld: Matt Smith / Nederlands Dagblad

Contact

Bekijk ook eens deze andere profielen