Nafiss
Nia

Nafiss Nia (Iran) is dichter, (scenario)schrijver, filmmaker, literaire vertaler, cultureel ondernemer en diversiteit expert. Ze studeerde regie aan de Universiteit van de Kunsten in Teheran en moderne Perzische literatuur aan de Universiteit van Teheran. In Nederland heeft ze scenario gestudeerd aan de Film- en Televisie-academie in Amsterdam. Nafiss Nia woont sinds 1992 in Nederland. Ze schrijft proza en poëzie en maakt ook films en documentaires. Ze is directeur en hoofd programmeur van Stichting Granate, dat een podium biedt aan schrijvers en dichter met een niet-Nederlandse achtergrond. Ze is initiatiefnemer van 1001 Production House.

Stegen van Stilte

Nia's vertaling van honderd jaar moderne Perzische poëzie (ism. R Bos) (2007) uitgeverij Bulaaq.

Meer informatie op nafissnia.blogspot.com

Esfahan, mijn hoopstee

Nia's eerste dichtbundel in Nederland (2005) uitgeverij Bornmeer. Vier keer herdrukt.

Meer informatie op bornmeer.nl

De momenten wachten ons voorbij

Tweede poëziebundel van de Iraans-Nederlandse dichter, vertaler en filmer Nafiss Nia. Poëzie die je ontroert, laat grommen en rillen.

Meer informatie op deboekfabriek.nl

Filmproducties

A,B,C, … Een persoonlijke documentaire & terugblik naar de tijd waar Nafiss Nederlandse taalles kreeg van drie vrijwilligers in de achterkamer van de Bergkerk in Amersfoort. Scenario, regie, productie, 52 min, 2012, 1001 Production House.

Dance, Iranian Style Een zeer aangrijpende docu-fictie over Roya, een uitgeprocedeerde asielzoeker die zich moet zien te redden op straten van Amsterdam. Scenario, productie, regie: Farshad Aria, 82 min, 2015, 1001 Production House.

Dus Een zeer korte documentaire waarin drie kinderen onbevangen praten over vrijheid, vrede en oorlog. In opdracht van Stichting Granate. Vertoond tijdens het event Vrijheidsmaaltijd 2015.
Scenario, regie, productie, 2 min, 2015

Die middag Een speelfilm gebaseerd op de persoonlijke ervaring van Nafiss als asielzoeker en voormalig vluchteling in Nederland. Scenario, regie: 90 min, in ontwikkeling, 1001 Production House.

Workshops & Gastcolleges

In overleg met de opdrachtgever verzorgt Nafiss Nia Film- & Poëzieworkshops en gastcolleges over diversiteit, vluchtelingen, inclusiviteit en culturele globalisering;

Pernederlandisch: Poëzieworkshop, Perzisch denken, Nederlands dichten. Voor Nederlandse beginnende &gevorderde dichters;

Speeddichten: Poëzieworkshop. Voor Nederlandse beginnende &gevorderde dichters;

Filmworkshops: Nafiss verzorgt tevens gastcolleges o.a. ‘Scenarioschrijven', Log line& Synopsis schrijven’ voor leerlingen, studenten op uitnodiging.

Contact

Bekijk ook eens deze andere profielen