Peyman
Yarian

Peyman Yarian (1971, Sanandadj, Koerdistan) studeerde journalistiek aan de Universiteit van Teheran (1991-1994). Van 1993 tot en met 2010 werkte hij als freelance onderzoeksjournalist voor kranten (o.a. Etemad, Aftabe yazd, Jame) en Literaire weekbladen (o.a. Golestane, Karaftoo). Daarnaast werkte hij als leraar intellectuele ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen bij het Cultureel Centrum Kanoon Parwaresh Fekri, Teheran (bibliotheek, theater, muziek, bioscoop voor kinderen en pubers) en als wetenschappelijk onderzoeker voor Filosoofland Sarzamine Falsafe in Teheran (Wetenschapsorganisatie voor filosofie). In Iran publiceerde hij vijf boeken. In Nederland schrijft hij voor RFG Magazine. Momenteel werkt Peyman aan zijn eerste roman in het Nederlands.

Jacob op de Dam

Vaak loopt hij angstig tussen het Centraal Station en de Dam en denkt na over zijn ziekte. Hij heeft er geen goed gevoel over. Hij denkt dat hij misschien hiv heeft. Over deze gedachten praat hij met niemand. In de grote stad voelt Jacob zich alleen en erg eenzaam.

Lees het artikel op rfgmagazine.nl

Storm op komst

Het is ochtend. Er staan een paar wolken aan de horizon, terwijl de zon opkomt. Ik sta aan het raam en denk aan mijn vader. Hij was socialist. Toen ik zestien jaar oud was, sprak hij met mij over solidariteit. Mijn moeder was erg vrij van geest. Ze kreeg een vriend en mijn vader had hier opvallend genoeg geen problemen mee. De vriend van mijn moeder bleef ook bij ons slapen. Ik was daar zó kwaad over. Als hij kwam, ging ik naar mijn eigen kamer.

Lees het artikel op rfgmagazine.nl

In Iran roep niemand nog Allah Akbar

Sinds de Ayatollahs in 1979 de macht grepen in Iran, kwam het volk regelmatig in opstand. Toch is het deze keer anders, schrijft Peyman Yarian. ‘Iraniërs hebben genoeg van hun religieuze overheid.’

Lees het artikel op rfgmagazine.nl

Contact

Bekijk ook eens deze andere profielen