Goran
Trkulja

Goran Trkulja (1959, Servië) is een freelance journalist en radioprogrammamaker. Goran groeide op in Banja Luka (Bosnië en Herzegovina). Daar begon hij aan de studie letterkunde maar studeerde het af op de Universiteit in Novi Sad, de hoofdstad van de provincie Vojvodina waar hij werd geboren. Goran's leven in zijn geboorteland, Joegoslavië, beschouwt hij als een reis tussen Bosnië en Servië. Goran beschouwt zichzelf als Joegoslaaf. Naar Nederland kwam hij in 1992, als politiek vluchteling.

Beeld: Goran Trkulja

Carrière in Joegoslavië

In Joegoslavië werkte Goran als freelance journalist voor Vreme (Belgrado) en Radio Sarajevo en was hij verslaggever, commentator en adjunct-hoofdredacteur van de dagblad Glas (Banja Luka).

Carrière in Nederland

In Nederland werkte Goran als freelance journalist en radio programmamaker. Goran schreef voor De Volkskrant, Trouw, Brabants Dagblad, Drentse Courant en maakte radioprogramma’s voor Humanistische Omroep, VPRO en EO.

Vader en zoon

In 1992 verloor journalist Goran Trkulja zijn land Joegoslavië. Hij schreef te kritisch, kreeg de keuze tussen meewerken of sterven en koos de derde weg: vluchten met zijn jonge gezin naar Nederland.

Luister verder op 2doc.nl

Beeld: Goran Trkulja

Woede en verdriet verenigen het land

“Mijn lieve David, mijn dierbaarste, onze lieve David, onze dierbaarste”. Met deze woorden begint Davor Dragičević iedere avond sinds 26 maart zijn toespraak op het centrale plein in Banja Luka, een stad in Bosnië.

Lees het artikel op rfgmagazine.nl

Beeld: RFG Magazine

Kleine Mo

Tien jaar nadat een Arabische leerling van Goran Trkulja de jeugdinrichting was ontvlucht, komt hij hem tijdens een fietstocht weer tegen. Met een mooie boodschap.

Lees het artikel op rfgmagazine.nl

Beeld: RFG Magazine

1992 - Bosnië en De Waarheid

De Bosnisch-Servische journalist Goran Trkulja ontvluchtte in 1992 de oorlog in Joegoslavië. Werken in zijn vak was er levensgevaarlijk geworden. Hij kreeg asiel in Nederland.

Bekijk de video op vpro.nl

Beeld: VPRO

Joegoslavië Tribunaal

«De Navo verlost mij van een groot probleem als ze die twee arresteren. Dan kan ik me volledig richten op de herinrichting van onze economie», vertelde Mladen Ivanic, premier van Republika Srpska, mij over Karadzic en Mladic bij zijn bezoek aan Den Haag afgelopen week.

Lees het artikel op groene.nl

ATV in Banja Luka

In 1997 heeft Goran, op uitnodiging van Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), geholpen om een onafhankelijke televisie (ATV in Banja Luka) op te zetten.

Meer informatie op atvbl.com

Nu Al Wakker

Balkandeskundige Goran Trkulja is te gast bij radioprogramma "Nu Al Wakker". Over de vluchtelingen op de Balkan en het de uitspraak in het Joegoslaviëtribunaal over de zaak Seselj. En dan zijn er óók nog eens verkiezingen in Servië.

Luister verder op nporadio1.nl

Contact

Bekijk ook eens deze andere profielen