Archief

Bekijk de opening van de Week van de Vluchteling

24 januari 2022
ONfile-lid Ishmail Kamara sprak over zijn werk tijdens de opening van de Week van de Vluchteling [start op 1:07]. Bekijk het optreden van Ishmail Kamara hier terug.

Meer informatie op youtube.com

Kijk online! Here we move, here we groove

24 januari 2022
De nieuwste film van Sergej Kreso is nu online terug te kijken op 2doc.nl.

Over de film Balkan Beats-dj Robert Soko gaat op zoek naar migranten om nieuwe muziek mee te mixen, naar muzikanten die, net als hij twintig jaar geleden, huis en haard achter zich laten.

Meer informatie op 2doc.nl

Kijk terug! ONfile-lid Amal Karam in Podium Witteman

24 januari 2022
Bekijk hier de aflevering terug van Podium Witteman waarin Onfile-lid Amal Karam vertelt over een prachtig muziekstuk [start op 20:09].

Bezoek redacties voor leden van ONfile

24 januari 2022
Vorig jaar (mei 2021) hebben we een inspirerende online Meet&Greet georganiseerd tussen leden van ONfile en het bestuur van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

We hebben toen afgesproken dat leden van ONfile op bezoek zouden gaan bij verschillende redacties, om nader kennis te maken.

De afspraken waren al gemaakt voor januari van dit jaar, maar helaas kwam de lock down ertussen. Zodra het weer kan maken we een nieuwe afspraak!

We zijn welkom bij: Mediahuis (regionale bladen in Noord Holland), NU.nl, Linda, RTL Nieuws, VPRO Buitenland en zeer waarschijnlijk ook bij politiek-cultureel centrum De Balie in Amsterdam.

Hou dus je mailbox in de gaten en geef je op zodra dat kan!

Gelukkig Nieuwjaar!

09 januari 2022
Het nieuwe jaar is begonnen! Ook namens het bestuur wens ik alle leden en vrienden van ONfile een gelukkig 2022 toe! Een heel nieuw jaar om in te vullen met goede voornemens voor de toekomst.

Er gebeurt veel in de wereld en helaas is er de laatste tijd weinig om optimistisch van te worden. Positief is in het licht van ONfile's doelstelling dat er in Nederland de laatste tijd wel slagen worden gemaakt als het gaat om diversiteit.

Het wordt een cruciaal jaar voor ONfile en jij bent nodig. Afgelopen jaar vierde ONfile haar 25-jarige bestaan. Sinds de oprichting in 1996 kreeg ONfile steun van de Nederlandse overheid maar we moesten het afgelopen jaar voor het eerst zonder subsidie redden. Zoals jullie weten hebben we daarom moeten bezuinigen op de organisatie en ook afscheid hebben genomen van ons kantoor in de Gaasterlandstraat in Amsterdam. De enquête waarin het bestuur jullie leden van het netwerk vroeg of jullie bereid waren om meer actief te zijn in het organiseren van activiteiten en in de administratie en continuïteit van het netwerk, kreeg helaas te weinig respons om de organisatie met behulp van leden door te zetten.

Van verschillende kanten is wel uitgesproken dat ONfile een bijzonder en inspirerend netwerk is. Het bestuur is daarom van mening dat wij alleen kunnen blijven bestaan als wij meer samenwerking zoeken, of fuseren, met een of meerdere organisaties die doelstellingen van ONfile delen, zoals bijvoorbeeld RFG waarmee wij al jarenlang samenwerken.

Wij hebben als bestuur uitgesproken om te blijven tot wij in een algemene ledenvergadering met jullie over de toekomst hebben gesproken en jullie de bovenstaande beslissing goedkeuren.

Namens het bestuur nodig ik jullie daarom allemaal met klem uit om deel te nemen in de Algemene Ledenvergadering die plaats zal vinden zodra de corona-maatregelen dat weer mogelijk maken. Wij hopen half februari, een datum volgt zo spoedig mogelijk.

Tot die tijd blijven wij actief met onze nieuwsbrief en de Kinoclub.

Heb je vragen of wil je meepraten over de toekomst van ONfile, laat ons dat dan weten, dan nodigen wij je uit voor de volgende bestuursvergadering!

Signe Zeilich-Jensen, voorzitter ONfile

SAVE THE DATE: 28 augustus feestelijke bijeenkomst ONfile

28 augustus 2021
Op zaterdag 28 augustus van 17:00 tot 21:00 organiseert ONfile voor haar leden, het bestuur en andere betrokkenen een feestelijke bijeenkomst!

We nemen deze dag afscheid van onze voormalige voorzitter Maaike Verrips, introduceren de nieuwe bestuursleden en vrijwilligers en proosten samen op een nieuw en productief seizoen van ONfile.

Kom naar deze feestelijke bijeenkomst en kom meer te weten over de evenementen zoals de Kinoclub en de Leden-estafette, die de aankomende tijd door verschillende ONfile-leden worden georganiseerd.

Zaterdag 28 augustus om 17:00-21:00 uur. Locatie: Kattenburgerstraat 5, Marineterrein Gebouw 024, Amsterdam

Meld je nu aan via info@onfile.eu

Screenings HERE WE MOVE HERE WE GROOVE

26 augustus 2021
Morgen 26 augustus in de Melkweg Amsterdam: de voor-première van HERE WE MOVE HERE WE GROOVE, een opzwepende en hoopgevende documentaire van ONfile-bestuurslid Sergej Kreso.

DATUM: donderdag 26 augustus TIJD: 21.00u LOCATIE: Melkweg Amsterdam Tickets: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/here-we-move-here-we-groove-26-08-2021

Daarnaast zijn op dit moment Filmschuur (Haarlem), LAB-1 (Eindhoven) en De Domijnen (Sittard) bevestigd. Op http://www.herewemoveherewegroove.com/ zullen alle vertoningen worden vermeld.

Gratis e-book van Antonije Nino Zalica voor alle ONfile-leden

31 juli 2021
Op 22 juni gaf  onze voormalig coördinator, schrijver en filmmaker, Antonije Nino Zalica een ontzettend boeiende online workshop over het maken van e-books en het publiceren van je eigen werk op internet!

Je eigen boek publiceren op internet is de snelste manier om het boek de lezers te laten bereiken - ongeacht in welk land, in welke taal! 

Speciaal voor de leden van ONfile biedt Nino een gratis exemplaar van zijn e-book aan: "Zoals beloofd tijdens online workshop, zou ik graag een van mijn boeken gratis aan willen bieden aan alle ONfile-leden en bestuursleden.

Het boek is een compilatie van mijn teksten in het Nederlands die ik heb geschreven over mijn vluchtelingenervaringen, grotendeels voor ONfile-projecten, zoals het boek 'Thuis', 'Schrijvers caravaan', 'ExPonto magazine' en meer. Dit boek is alleen verkrijgbaar als een eBook en als Amazon paperback, dus, een goed voorbeeld bij het onderwerp van de online workshop.

Download het e-book: Een Korte Geschiedenis van de Angst.

Twee nieuwe vacatures bij ONfile!

25 april 2021
Stichting ONfile netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals in Nederland zoekt een communicatiemedewerker en evenementenmanager/programmamaker.

Bekijk de vacatures:
vacature communicatiemedewerker
vacature evenementenmanager

Heb je belangstelling? Stuur ons een korte en krachtige brief en je CV naar info@onfile.eu t.a.v.: Signe Zeilich-Jensen.

Here We Move Here We Groove

27 november 2020
Beste collega’s, leden van ONfile,

Ik wil jullie laten dat mijn nieuwe documentaire ‘Here We Move Here We Groove’ deze week op het grootste documentaire filmfestival ter wereld IDFA in premiere is gegaan. De film is geselecteerd in de competitie voor de Beste Nederlandse documentaire. Natuurlijk ben ik vereerd met deze erkenning, maar vooral ben ik trots op het resultaat van inspanningen en hard werk dat ik samen met mijn filmcrew in afgelopen vier jaar heb verricht.

Deze roadmovie was voor mij een lange, spannende reis waar ik veel van heb geleerd. Daarom dacht ik dat ik mijn ervaringen met jullie zou moeten delen. Misschien zijn er onder jullie ook leden, filmmakers die mooie en interessante ideeën dragen en graag in de vorm van een film willen realiseren? Als dat zo is, dan stel ik voor om binnenkort een meeting te organiseren, online of ergens waar we elkaar fysiek kunnen ontmoeten, en de film in zijn geheel of fragmentarisch te bekijken en zijn inhoud, productie en andere aspecten van zijn totstandkoming te bespreken. Als jullie interesse hebben, laat het ons dan weten via info@onfile.eu.

Voor degenen die de film ‘Here We Move Here We Groove’ heel graag en zo snel mogelijk willen zien, op 28 november en 4 december vinden de online vertoningen tijdens IDFA plaatst. Dit is de IDFA-link waar je een ticket kan bestellen voor een online vertoning tijden het festival: https://www.idfa.nl/nl/film/c4ea55ec-6b0d-4114-8838-63e462382e8a/here-we-move-here-we-groove.

Ik hoop dat we samen met het bestuur van ONfile en Doxy Films in de komende periode ook een live vertoning speciaal voor onze leden kunnen organiseren.

Hopelijk tot gauw!

Hartelijke groet,

Sergej Kreso

Online presentatie Handboek Journalistieke Inburgering

24 oktober 2020
Ons Handboek Journalistieke Inburgering is af! We hadden ons erop verheugd om iedereen weer te ontmoeten bij de presentatie, maar corona steekt daar een stokje voor. We laten ons niet kisten en houden het Handboek toch ten doop en wel tijdens een feestelijke online presentatie op:

dinsdag 27 oktober aanstaande, aanvang 19:30

Wil je aanwezig zijn? Stuur dan een berichtje naar Anouk Rees, info@onfile.eu. Dan ontvang je de link om in te loggen op Zoom.

Het Handboek is een initiatief van ONfile en is geschreven door de journalisten Rob Hartgers (RFG Magazine) en Hazem Darwiesh. Tijdens de boekpresentatie interviewt Sandra Rottenberg de makers. Wat staat er in, voor wie is het Handboek van belang? Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan een sleutelfiguur uit de mediawereld. Aansluitend op de boekpresentatie zullen we onze leden om 20:00 uur ook bijpraten over de laatste ontwikkelingen binnen ONfile.

Ledenraadpleging: verder met ONfile Vanaf 2021 zal ONfile geen structurele subsidie meer ontvangen. ONfile moet dus verder gaan in een andere vorm: van organisatie met een directeur naar een sterk netwerk van journalisten, filmers en schrijvers.

Het bestuur van ONfile heeft Sandra Rottenberg als projectleider aangesteld om te onderzoeken hoe ONfile dat aan kan pakken samen met de leden. Inmiddels hebben we een aantal goede ideeën om ONfile een mooie toekomst in te laten gaan. Sandra Rottenberg en voorzitter Maaike Verrips zullen jullie hierover bijpraten tijdens de online bijeenkomst.

Bouw mee aan ons netwerk! In het kader van de transitie van ONfile willen we onze leden oproepen om mee te bouwen aan een stevig netwerk. We zijn op zoek naar mensen die deel uit willen maken van een redactie om volgend jaar evenementen en bijeenkomsten te organiseren. Klinkt dit als iets voor jou? Of heb je het netwerk iets anders te bieden? Laat het ons weten tijdens de online bijeenkomst op 27 oktober!

Bericht van het bestuur

16 juni 2020
Beste ONfile vrienden,

Langzaam lukt het een aantal van de strengste coronamaatregelen achter ons te laten. Hopelijk biedt dat ook jullie nieuwe kansen!

Tijdens de lockdown heeft ONfile een eerste videoconversatie met een reeks leden georganiseerd. Een zeer inspirerende en creatieve uitwisseling. Met alle suggesties en ideeën vinden we een weg vooruit nu onze organisatie het vanaf 2021 zonder structurele subsidie van de overheid moet redden. We hopen binnenkort nog een tweede gesprek te organiseren. Als je daaraan wilt deelnemen, laat het ons weten met een mail naar info@onfile.eu

Het doel is om te komen tot een projectplan gebaseerd op de wensen en dromen die binnen het netwerk leven. Zodra onze consultaties achter de rug zijn, stellen we een projectleider aan. Zij/hij krijgt de opdracht om het plan te verfijnen, op financiële haalbaarheid te toeten en er samenwerkingspartners voor te werven.

Ondertussen blijft ONfile zichtbaar met een aantrekkelijke website die telkens nieuwe profielen van leden uit ons netwerk toevoegt. De nieuwsbrief blijft informeren over activiteiten die juist voor het ONfile netwerk relevant zijn. Beide kanalen worden beheer door Anouk Rees; zij is bereikbaar via bovenstaand email adres. En we blijven partner van RFG Magazine, het platform dat beheerd en uitgegeven wordt door De Coöperatie. Tenslotte wordt nu de laatste hand gelegd aan het Handboek Journalistieke Inburgering dat ONfile binnenkort zal lanceren, om te beginnen online. Watch this space!

Het bestuur van ONfile