Archief

Online presentatie Handboek Journalistieke Inburgering

24 oktober 2020
Ons Handboek Journalistieke Inburgering is af! We hadden ons erop verheugd om iedereen weer te ontmoeten bij de presentatie, maar corona steekt daar een stokje voor. We laten ons niet kisten en houden het Handboek toch ten doop en wel tijdens een feestelijke online presentatie op:

dinsdag 27 oktober aanstaande, aanvang 19:30

Wil je aanwezig zijn? Stuur dan een berichtje naar Anouk Rees, info@onfile.eu. Dan ontvang je de link om in te loggen op Zoom.

Het Handboek is een initiatief van ONfile en is geschreven door de journalisten Rob Hartgers (RFG Magazine) en Hazem Darwiesh. Tijdens de boekpresentatie interviewt Sandra Rottenberg de makers. Wat staat er in, voor wie is het Handboek van belang? Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan een sleutelfiguur uit de mediawereld. Aansluitend op de boekpresentatie zullen we onze leden om 20:00 uur ook bijpraten over de laatste ontwikkelingen binnen ONfile.

Ledenraadpleging: verder met ONfile Vanaf 2021 zal ONfile geen structurele subsidie meer ontvangen. ONfile moet dus verder gaan in een andere vorm: van organisatie met een directeur naar een sterk netwerk van journalisten, filmers en schrijvers.

Het bestuur van ONfile heeft Sandra Rottenberg als projectleider aangesteld om te onderzoeken hoe ONfile dat aan kan pakken samen met de leden. Inmiddels hebben we een aantal goede ideeën om ONfile een mooie toekomst in te laten gaan. Sandra Rottenberg en voorzitter Maaike Verrips zullen jullie hierover bijpraten tijdens de online bijeenkomst.

Bouw mee aan ons netwerk! In het kader van de transitie van ONfile willen we onze leden oproepen om mee te bouwen aan een stevig netwerk. We zijn op zoek naar mensen die deel uit willen maken van een redactie om volgend jaar evenementen en bijeenkomsten te organiseren. Klinkt dit als iets voor jou? Of heb je het netwerk iets anders te bieden? Laat het ons weten tijdens de online bijeenkomst op 27 oktober!

Bericht van het bestuur

16 juni 2020
Beste ONfile vrienden,

Langzaam lukt het een aantal van de strengste coronamaatregelen achter ons te laten. Hopelijk biedt dat ook jullie nieuwe kansen!

Tijdens de lockdown heeft ONfile een eerste videoconversatie met een reeks leden georganiseerd. Een zeer inspirerende en creatieve uitwisseling. Met alle suggesties en ideeën vinden we een weg vooruit nu onze organisatie het vanaf 2021 zonder structurele subsidie van de overheid moet redden. We hopen binnenkort nog een tweede gesprek te organiseren. Als je daaraan wilt deelnemen, laat het ons weten met een mail naar info@onfile.eu

Het doel is om te komen tot een projectplan gebaseerd op de wensen en dromen die binnen het netwerk leven. Zodra onze consultaties achter de rug zijn, stellen we een projectleider aan. Zij/hij krijgt de opdracht om het plan te verfijnen, op financiële haalbaarheid te toeten en er samenwerkingspartners voor te werven.

Ondertussen blijft ONfile zichtbaar met een aantrekkelijke website die telkens nieuwe profielen van leden uit ons netwerk toevoegt. De nieuwsbrief blijft informeren over activiteiten die juist voor het ONfile netwerk relevant zijn. Beide kanalen worden beheer door Anouk Rees; zij is bereikbaar via bovenstaand email adres. En we blijven partner van RFG Magazine, het platform dat beheerd en uitgegeven wordt door De Coöperatie. Tenslotte wordt nu de laatste hand gelegd aan het Handboek Journalistieke Inburgering dat ONfile binnenkort zal lanceren, om te beginnen online. Watch this space!

Het bestuur van ONfile

Bericht van het bestuur

31 maart 2020
Milena Mulders heeft te kennen gegeven om op 1 mei 2020 terug te willen treden als directeur van ONfile. Het bestuur van onze organisatie heeft vanzelfsprekend alle begrip voor Milena’s voornemen om nieuwe horizons te verkennen. Tegelijkertijd betreuren wij haar besluit want in hoge mate dankzij Milena’s inspanningen in de afgelopen 3,5 jaar is ONfile uitgegroeid tot een vitaal en snel groeiend, gezaghebbend én zichtbaar netwerk.

De aanzienlijke aanwas van nieuwe leden van het netwerk en het sterk toegenomen beroep dat op de expertise en connecties van ONfile wordt gedaan, plaatst onze organisatie voor nieuwe uitdagingen. Daarnaast dwingt het wegvallen van structurele financiële steun aan de organisatie in 2021 om nieuwe, passende oplossingen te vinden die ertoe leiden dat de missie van ONfile – de versterking van de positie van gevluchte schrijvers en journalisten in Nederland – gewaarborgd blijft.

Op deze oplossingen beraadt het bestuur van ONfile zich momenteel. Wij verheugen ons in Milena’s voornemen om bij enkele projecten van ONfile betrokken te blijven. Binnenkort zal het bestuur van ONfile een moment prikken waarop we samen met de leden van het netwerk Milena als directeur uitluiden. Informatie volgt.

Bericht van Milena

31 maart 2020
Er is geen goed moment dus dit is het moment.

Op 1 mei 2020 neem ik na 3,5 jaar afscheid van ONfile. Het is tijd om verder te gaan.

Het was geen gemakkelijke keuze, ook vóór de Corona niet, omdat ONfile én de mensen mij aan het hart gaan. Door het contact met collega’s uit de hele wereld die helemaal niet op mij lijken, leerde ik wat het betekent om écht een open blik te hebben. De afgelopen 3,5 jaar waren we elkaars spiegels.

‘Niet bang zijn’ was de titel van het tijdelijke Migratiemuseum dat ik in 2019 in Heerlen opende, mede geïnspireerd door mijn ervaringen bij ONfile. De lessen die ik van het ONfile-netwerk leerde, vormen ook de inspiratiebron voor mijn nieuwe project dat ik vanaf mei samen met het Limburgs Museum in de steigers ga zetten.

Per 1 mei stop ik met mijn dagelijkse werkzaamheden voor ONfile maar ik blijf wel heel graag betrokken bij activiteiten en projecten van het ONfile netwerk. Ik zie uit naar het moment dat we elkaar na deze verwarrende tijd weer kunnen ontmoeten om na te praten en vooruit te blikken. ONfile zal je hierover op de hoogte houden.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen dat jullie in mij stelden en ik hoop dat ik de kans krijg om dat ook nog een keer live te doen.

Mocht je mij naar aanleiding van dit bericht alvast iets willen laten weten, dan kan dat natuurlijk. Mail mij op milenamulders@gmail.com

Voor nu: pas goed op jezelf en elkaar en blijf gezond!

Milena Mulders

Kantoor tijdelijk gesloten

17 maart 2020
Beste vrienden. Ons kantoor is voorlopig gesloten maar we zijn per mail bereikbaar. Wij wensen iedereen sterkte. Zorg goed voor jezelf en elkaar. Onze gedachten gaan ook uit naar de mensen die vastzitten in Griekenland.

Dear friends. Our office is currently closed, but we are available by email. We wish everyone strength. Take care of yourself and each other. Our thoughts also go to the people who are stuck in Greece.

Meer informatie op artsenzondergrenzen.nl

Verslag ambassadeursbijeenkomst

10 september 2019
Afgelopen vrijdag organiseerde ONfile een ontmoeting tussen haar leden, partners en nieuwe ambassadeurs. Aansluitend werden er twee films vertoond van makers uit ons netwerk. Lees het verslag hier:

Meer informatie op medium.com

Beeld: Negin Zendegani

Milena Mulders nieuwe directeur

31 augustus 2019
Het bestuur van ONfile heeft coordinator Milena Mulders benoemd tot directeur. Zij zal haar nieuwe rol vanaf 24 juni gaan vervullen. De afgelopen jaren zette Milena de organisatie op poten. Het bestuur is blij dat Milena haar functie wil uitbreiden om zo verder te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie.

Nieuw bestuurslid

31 augustus 2019
Nienke Stel (Leeuwaren, 1972) is de nieuwe penningmeester van ONfile. Ze heeft ruim 22 jaar ervaring als finance professional, waarvan 10 jaar in senior management posities. Daarnaast is ze actief in diverse bestuursfuncties omdat ze graag een steentje wil bijdragen aan een inclusieve maatschappij, in het bijzonder via de twee belangrijke pijlers cultuur en zorg.

Nieuw bestuurslid

31 augustus 2019
Hord Wbi (Damascus, 1989) is het nieuwe bestuurslid van ONfile. Hord haalde onlangs als eerste vluchteling aan het prestigieuze Nijenrode een Mastergraad in Management. Bijzonder is dat Nyenrode een deel van deze dure opleiding betaalde en Hord openende daarmee deuren voor andere vluchtelingen. Voortaan zal er ieder jaar een plek zijn op Nyenrode voor een student die deze opleiding niet kan betalen. Verder is Hord een optimistisch en energiek persoon en houdt hij van koken, dansen en zijn Dana.

Beeld: Hord Wbi

Kennismaking met onze ambassadeurs

30 augustus 2019
ONfile zet zich al drieëntwintig jaar in voor gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals in Nederland. Dat doen we met een klein team en een actief bestuur én vanaf deze zomer ook met ambassadeurs: mensen op wie we af en toe een beroep kunnen doen om hun kennis, expertise of netwerken ten behoeve van de stichting in te zetten. Afgelopen maand presenteerden we de zeven ambassadeurs op onze social media kanalen. Nu is het wat ons betreft tijd voor een kennismaking met het ONfile netwerk.

Meer informatie op mailchi.mp

Wereldvluchtelingendag in De Balie

20 juni 2019
Jaarlijks richt PEN International zich tot al haar afdelingen in de wereld met het verzoek om tijdens Wereldvluchtelingendag het woord te geven aan schrijvers die gevlucht zijn, of die na hun vlucht over hun ervaringen zijn gaan schrijven. Op 20 juni aanstaande geeft PEN het woord aan ONfile en aan haar netwerk.

Froukje Santing, journalist en bestuurslid van PEN zal in gesprek gaan met schrijvers uit Iran, Jemen, Sierra Leone, Syrië, Turkije, Bosnië en Herzegovina. Zij zullen uit hun werk voorlezen en van gedachten wisselen over vragen als: Hoe is het om in een nieuwe taal te schrijven? De moedertaal niet meer dagelijks om je heen te horen? Kun je aarden in een andere literaire traditie?

Aan het woord komen verder: ONfile oprichter Chris Keulemans, ONfile-lid van het eerste uur én huidig bestuurslid Sergej Kreso, ONfile-leden Firoozeh Farjadnia (Iran), Bakr Al Jaber (Syrië), Ishmail Kamara (Sierra-Leone), Saeed Al-Gariri (Jemen), Mustafa Hadziibrahimovic (Bosnië en Herzegovina), Kawa Nemir (Turkije) en de huidige directeur Milena Mulders. Het belooft een bijzondere avond te worden.

Meer informatie op debalie.nl

ONfile loopt 'mediamars' tijdens de Nacht van de Vluchteling

15 juni 2019
Op de nacht van 15 op 16 juni organiseert ONfile een 'media mars' tijdens de Nacht van de Vluchteling. We lopen 10 kilometer in Amsterdam en streven met deze actie minimaal 2.000,- op te halen voor onze achterban van gevluchte journalisten, schrijvers en mediaprofessionals. Doneer jij ook?

Meer informatie op nachtvandevluchteling.nl