Archief

SAVE THE DATE: 28 augustus feestelijke bijeenkomst ONfile

28 augustus 2021
Op zaterdag 28 augustus van 17:00 tot 21:00 organiseert ONfile voor haar leden, het bestuur en andere betrokkenen een feestelijke bijeenkomst!

We nemen deze dag afscheid van onze voormalige voorzitter Maaike Verrips, introduceren de nieuwe bestuursleden en vrijwilligers en proosten samen op een nieuw en productief seizoen van ONfile.

Kom naar deze feestelijke bijeenkomst en kom meer te weten over de evenementen zoals de Kinoclub en de Leden-estafette, die de aankomende tijd door verschillende ONfile-leden worden georganiseerd.

Zaterdag 28 augustus om 17:00-21:00 uur. Locatie: Kattenburgerstraat 5, Marineterrein Gebouw 024, Amsterdam

Meld je nu aan via info@onfile.eu

Screenings HERE WE MOVE HERE WE GROOVE

26 augustus 2021
Morgen 26 augustus in de Melkweg Amsterdam: de voor-première van HERE WE MOVE HERE WE GROOVE, een opzwepende en hoopgevende documentaire van ONfile-bestuurslid Sergej Kreso.

DATUM: donderdag 26 augustus TIJD: 21.00u LOCATIE: Melkweg Amsterdam Tickets: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/here-we-move-here-we-groove-26-08-2021

Daarnaast zijn op dit moment Filmschuur (Haarlem), LAB-1 (Eindhoven) en De Domijnen (Sittard) bevestigd. Op http://www.herewemoveherewegroove.com/ zullen alle vertoningen worden vermeld.

Gratis e-book van Antonije Nino Zalica voor alle ONfile-leden

31 juli 2021
Op 22 juni gaf  onze voormalig coördinator, schrijver en filmmaker, Antonije Nino Zalica een ontzettend boeiende online workshop over het maken van e-books en het publiceren van je eigen werk op internet!

Je eigen boek publiceren op internet is de snelste manier om het boek de lezers te laten bereiken - ongeacht in welk land, in welke taal! 

Speciaal voor de leden van ONfile biedt Nino een gratis exemplaar van zijn e-book aan: "Zoals beloofd tijdens online workshop, zou ik graag een van mijn boeken gratis aan willen bieden aan alle ONfile-leden en bestuursleden.

Het boek is een compilatie van mijn teksten in het Nederlands die ik heb geschreven over mijn vluchtelingenervaringen, grotendeels voor ONfile-projecten, zoals het boek 'Thuis', 'Schrijvers caravaan', 'ExPonto magazine' en meer. Dit boek is alleen verkrijgbaar als een eBook en als Amazon paperback, dus, een goed voorbeeld bij het onderwerp van de online workshop.

Download het e-book: Een Korte Geschiedenis van de Angst.

Twee nieuwe vacatures bij ONfile!

25 april 2021
Stichting ONfile netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals in Nederland zoekt een communicatiemedewerker en evenementenmanager/programmamaker.

Bekijk de vacatures:
vacature communicatiemedewerker
vacature evenementenmanager

Heb je belangstelling? Stuur ons een korte en krachtige brief en je CV naar info@onfile.eu t.a.v.: Signe Zeilich-Jensen.

Here We Move Here We Groove

27 november 2020
Beste collega’s, leden van ONfile,

Ik wil jullie laten dat mijn nieuwe documentaire ‘Here We Move Here We Groove’ deze week op het grootste documentaire filmfestival ter wereld IDFA in premiere is gegaan. De film is geselecteerd in de competitie voor de Beste Nederlandse documentaire. Natuurlijk ben ik vereerd met deze erkenning, maar vooral ben ik trots op het resultaat van inspanningen en hard werk dat ik samen met mijn filmcrew in afgelopen vier jaar heb verricht.

Deze roadmovie was voor mij een lange, spannende reis waar ik veel van heb geleerd. Daarom dacht ik dat ik mijn ervaringen met jullie zou moeten delen. Misschien zijn er onder jullie ook leden, filmmakers die mooie en interessante ideeën dragen en graag in de vorm van een film willen realiseren? Als dat zo is, dan stel ik voor om binnenkort een meeting te organiseren, online of ergens waar we elkaar fysiek kunnen ontmoeten, en de film in zijn geheel of fragmentarisch te bekijken en zijn inhoud, productie en andere aspecten van zijn totstandkoming te bespreken. Als jullie interesse hebben, laat het ons dan weten via info@onfile.eu.

Voor degenen die de film ‘Here We Move Here We Groove’ heel graag en zo snel mogelijk willen zien, op 28 november en 4 december vinden de online vertoningen tijdens IDFA plaatst. Dit is de IDFA-link waar je een ticket kan bestellen voor een online vertoning tijden het festival: https://www.idfa.nl/nl/film/c4ea55ec-6b0d-4114-8838-63e462382e8a/here-we-move-here-we-groove.

Ik hoop dat we samen met het bestuur van ONfile en Doxy Films in de komende periode ook een live vertoning speciaal voor onze leden kunnen organiseren.

Hopelijk tot gauw!

Hartelijke groet,

Sergej Kreso

Online presentatie Handboek Journalistieke Inburgering

24 oktober 2020
Ons Handboek Journalistieke Inburgering is af! We hadden ons erop verheugd om iedereen weer te ontmoeten bij de presentatie, maar corona steekt daar een stokje voor. We laten ons niet kisten en houden het Handboek toch ten doop en wel tijdens een feestelijke online presentatie op:

dinsdag 27 oktober aanstaande, aanvang 19:30

Wil je aanwezig zijn? Stuur dan een berichtje naar Anouk Rees, info@onfile.eu. Dan ontvang je de link om in te loggen op Zoom.

Het Handboek is een initiatief van ONfile en is geschreven door de journalisten Rob Hartgers (RFG Magazine) en Hazem Darwiesh. Tijdens de boekpresentatie interviewt Sandra Rottenberg de makers. Wat staat er in, voor wie is het Handboek van belang? Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan een sleutelfiguur uit de mediawereld. Aansluitend op de boekpresentatie zullen we onze leden om 20:00 uur ook bijpraten over de laatste ontwikkelingen binnen ONfile.

Ledenraadpleging: verder met ONfile Vanaf 2021 zal ONfile geen structurele subsidie meer ontvangen. ONfile moet dus verder gaan in een andere vorm: van organisatie met een directeur naar een sterk netwerk van journalisten, filmers en schrijvers.

Het bestuur van ONfile heeft Sandra Rottenberg als projectleider aangesteld om te onderzoeken hoe ONfile dat aan kan pakken samen met de leden. Inmiddels hebben we een aantal goede ideeën om ONfile een mooie toekomst in te laten gaan. Sandra Rottenberg en voorzitter Maaike Verrips zullen jullie hierover bijpraten tijdens de online bijeenkomst.

Bouw mee aan ons netwerk! In het kader van de transitie van ONfile willen we onze leden oproepen om mee te bouwen aan een stevig netwerk. We zijn op zoek naar mensen die deel uit willen maken van een redactie om volgend jaar evenementen en bijeenkomsten te organiseren. Klinkt dit als iets voor jou? Of heb je het netwerk iets anders te bieden? Laat het ons weten tijdens de online bijeenkomst op 27 oktober!

Bericht van het bestuur

16 juni 2020
Beste ONfile vrienden,

Langzaam lukt het een aantal van de strengste coronamaatregelen achter ons te laten. Hopelijk biedt dat ook jullie nieuwe kansen!

Tijdens de lockdown heeft ONfile een eerste videoconversatie met een reeks leden georganiseerd. Een zeer inspirerende en creatieve uitwisseling. Met alle suggesties en ideeën vinden we een weg vooruit nu onze organisatie het vanaf 2021 zonder structurele subsidie van de overheid moet redden. We hopen binnenkort nog een tweede gesprek te organiseren. Als je daaraan wilt deelnemen, laat het ons weten met een mail naar info@onfile.eu

Het doel is om te komen tot een projectplan gebaseerd op de wensen en dromen die binnen het netwerk leven. Zodra onze consultaties achter de rug zijn, stellen we een projectleider aan. Zij/hij krijgt de opdracht om het plan te verfijnen, op financiële haalbaarheid te toeten en er samenwerkingspartners voor te werven.

Ondertussen blijft ONfile zichtbaar met een aantrekkelijke website die telkens nieuwe profielen van leden uit ons netwerk toevoegt. De nieuwsbrief blijft informeren over activiteiten die juist voor het ONfile netwerk relevant zijn. Beide kanalen worden beheer door Anouk Rees; zij is bereikbaar via bovenstaand email adres. En we blijven partner van RFG Magazine, het platform dat beheerd en uitgegeven wordt door De Coöperatie. Tenslotte wordt nu de laatste hand gelegd aan het Handboek Journalistieke Inburgering dat ONfile binnenkort zal lanceren, om te beginnen online. Watch this space!

Het bestuur van ONfile

Bericht van het bestuur

31 maart 2020
Milena Mulders heeft te kennen gegeven om op 1 mei 2020 terug te willen treden als directeur van ONfile. Het bestuur van onze organisatie heeft vanzelfsprekend alle begrip voor Milena’s voornemen om nieuwe horizons te verkennen. Tegelijkertijd betreuren wij haar besluit want in hoge mate dankzij Milena’s inspanningen in de afgelopen 3,5 jaar is ONfile uitgegroeid tot een vitaal en snel groeiend, gezaghebbend én zichtbaar netwerk.

De aanzienlijke aanwas van nieuwe leden van het netwerk en het sterk toegenomen beroep dat op de expertise en connecties van ONfile wordt gedaan, plaatst onze organisatie voor nieuwe uitdagingen. Daarnaast dwingt het wegvallen van structurele financiële steun aan de organisatie in 2021 om nieuwe, passende oplossingen te vinden die ertoe leiden dat de missie van ONfile – de versterking van de positie van gevluchte schrijvers en journalisten in Nederland – gewaarborgd blijft.

Op deze oplossingen beraadt het bestuur van ONfile zich momenteel. Wij verheugen ons in Milena’s voornemen om bij enkele projecten van ONfile betrokken te blijven. Binnenkort zal het bestuur van ONfile een moment prikken waarop we samen met de leden van het netwerk Milena als directeur uitluiden. Informatie volgt.

Bericht van Milena

31 maart 2020
Er is geen goed moment dus dit is het moment.

Op 1 mei 2020 neem ik na 3,5 jaar afscheid van ONfile. Het is tijd om verder te gaan.

Het was geen gemakkelijke keuze, ook vóór de Corona niet, omdat ONfile én de mensen mij aan het hart gaan. Door het contact met collega’s uit de hele wereld die helemaal niet op mij lijken, leerde ik wat het betekent om écht een open blik te hebben. De afgelopen 3,5 jaar waren we elkaars spiegels.

‘Niet bang zijn’ was de titel van het tijdelijke Migratiemuseum dat ik in 2019 in Heerlen opende, mede geïnspireerd door mijn ervaringen bij ONfile. De lessen die ik van het ONfile-netwerk leerde, vormen ook de inspiratiebron voor mijn nieuwe project dat ik vanaf mei samen met het Limburgs Museum in de steigers ga zetten.

Per 1 mei stop ik met mijn dagelijkse werkzaamheden voor ONfile maar ik blijf wel heel graag betrokken bij activiteiten en projecten van het ONfile netwerk. Ik zie uit naar het moment dat we elkaar na deze verwarrende tijd weer kunnen ontmoeten om na te praten en vooruit te blikken. ONfile zal je hierover op de hoogte houden.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen dat jullie in mij stelden en ik hoop dat ik de kans krijg om dat ook nog een keer live te doen.

Mocht je mij naar aanleiding van dit bericht alvast iets willen laten weten, dan kan dat natuurlijk. Mail mij op milenamulders@gmail.com

Voor nu: pas goed op jezelf en elkaar en blijf gezond!

Milena Mulders

Kantoor tijdelijk gesloten

17 maart 2020
Beste vrienden. Ons kantoor is voorlopig gesloten maar we zijn per mail bereikbaar. Wij wensen iedereen sterkte. Zorg goed voor jezelf en elkaar. Onze gedachten gaan ook uit naar de mensen die vastzitten in Griekenland.

Dear friends. Our office is currently closed, but we are available by email. We wish everyone strength. Take care of yourself and each other. Our thoughts also go to the people who are stuck in Greece.

Meer informatie op artsenzondergrenzen.nl

Verslag ambassadeursbijeenkomst

10 september 2019
Afgelopen vrijdag organiseerde ONfile een ontmoeting tussen haar leden, partners en nieuwe ambassadeurs. Aansluitend werden er twee films vertoond van makers uit ons netwerk. Lees het verslag hier:

Meer informatie op medium.com

Beeld: Negin Zendegani

Milena Mulders nieuwe directeur

31 augustus 2019
Het bestuur van ONfile heeft coordinator Milena Mulders benoemd tot directeur. Zij zal haar nieuwe rol vanaf 24 juni gaan vervullen. De afgelopen jaren zette Milena de organisatie op poten. Het bestuur is blij dat Milena haar functie wil uitbreiden om zo verder te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie.