Programma


Nieuwjaarsbijeenkomst 2019

01 januari 2019
Ieder jaar organiseert ONfile een nieuwjaarsbijeenkomst rondom een actueel thema. De nieuwjaarsbijeenkomst is verder bedoeld om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Beeld: Negin Zendegani

Journalistencafé #3

30 april 2019
Ieder jaar organiseert ONfile minstens 1 Journalistencafé met als titel: Welkom in de Nederlandse journalistiek. Deze bijeenkomst richt zich op nieuwkomers die nog niet zo lang in Nederland zijn en het Nederlandse medialandschap graag beter willen leren kennen. In samenwerking met de Nederlandse Vereniging avan Journalisten (NVJ).

Archief

Impact Makers workshop

26 november 2018
Vanaf 26 november organiseert de Impact Makers in samenwerking met het ONfile netwerk, een serie workshops over het opzetten van een impactproductie.

Meer over de workshop, data, prijs en aanmelding, lees je hier: Impact Makers workshop

Beeld: Impact Makers

Nieuw bestuurslid

14 november 2018
Signe Zeilich-Jensen is het nieuwe bestuurslid van ONfile. Signe heeft meer dan twintig jaar ervaring met kindertelevisie en –film.

Haar eerste baan was bij het productiebedrijf Bos Bros. Daarna werkte zij als aankoper en eindredacteur van kindertelevisie bij de KRO, als programmeur bij Cinekid en als programma manager bij Nickelodeon Benelux. Tussen 2010 en 2015 was Signe hoofd van het Europese coproductieplatform Holland Film Meeting bij het Nederlands Filmfestival. Zij is betrokken geweest als adviseur bij het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en als vast commissielid voor kinderfilm bij het VAF (Vlaams Audioviseel Fonds).

Het afgelopen jaar werkte zij als interim directeur bij Stichting de Vrolijkheid, een organisatie die kunstprojecten doet voor en door jonge bewoners van Nederlandse azc’s. Sinds eind 2016 is Signe benoemd als speelfilmconsulent voor kinder- en familiefilm bij het Nederlands Filmfonds.

Beeld: Signe Zeilich-Jensen

Lancering ONfile huisstijl en website

30 september 2018
ONfile presenteert haar nieuwe website en beeldmerk aan het netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals. Het afgelopen jaar hebben we samen met Eloi Koster van Ontwerpstudio SKVL en Interaction Designer David van Gemeren van Buro de Peper gewerkt aan een nieuwe identiteit en website voor ONfile. De site laat zien wie we zijn en wat we doen én staat in dienst van ons superdiverse netwerk van gevluchte mediaprofessionals. Regelmatig hebben we het netwerk gevraagd om met ons mee te denken en te werken. We zijn erg trots op het resultaat. Eloi en David zullen hun visie achter de nieuwe identiteit en website op 30 september zelf komen toelichten. Zondag 30 september, aanvang 16.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur.

Beeld: SKVL

Vertoning: Ce n’est pas la route

30 september 2018
ONfile vertoont binnenkort "Ce n’est pas la route" in aanwezigheid van maker Wesam Kareem aan het ONfile netwerk.

In "Ce n’est pas la route" doet de documentairemaker een poging om zijn fietstocht (pelgrimage) in de zomer van 2017 te voltooien na twee mislukte pogingen in de zomer van 2014 wegens zijn depressie in die tijd. Aanvankelijk dacht Wesam dat zijn verhaal centraal zou staan in deze film, maar gaandeweg kwam hij mensen tegen die worstelen met hun eigen bagage. Zondag 30 september, aanvang 17.15 uur

Meer informatie op youtube.com

Beeld: Wesam Kareem

Nieuwe locatie in het 'Huis van de Commons'

19 juli 2018
Samen met De Coöperatie en het Stadsmakers Centrum vierden wij de opening van het 'Huis van de Commons' in een prachtig oud schoolgebouw. De stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid: Sebastiaan Capel opende het pand officieel.

Voorafgaand gingen we in gesprek met ONfile leden over onze nieuwe website, waar wij het netwerk de mogelijkheid bieden zich te presenteren. Wij wilden weten: hoe wil jij je online profileren en gevonden worden?

Meer informatie op facebook.com

Op bezoek bij Anwar

19 mei 2018
ONfile ging op bezoek bij de Gelderlander in Arnhem waar we kennismaakten met columnist Anwar Manla Sadoon en collega Berendien Tetelepta. Met zijn wekelijkse column ‘Anwar burgert in’ tekent de 27-jarige advocaat Anwar al sinds 2016 zijn ervaringen op als Syrische vluchteling in Nederland.

Meer informatie op rfgmagazine.nl

Journalistencafé: welkom in de Nederlandse journalistiek

07 februari 2018
ONfile organiseerde met de NVJ en De Coöperatie de tweede editie van het Journalistencafé. Onderzoeker en voormalig lector aan de Hogeschool voor de Journalistiek, Piet Bakker, vertelde over de belangrijkste ontwikkelingen in de journalistiek, op gebied van freelancen en digitalisering.

En journalist Colet van de Ven ging in gesprek met Jonathan Ursem, hoofdredacteur van Nieuwe Revu en The Buddy Film Project, over een special met verhalen door gevluchte journalisten, schrijvers en fotografen.

Meer informatie op facebook.com

Activiteiten 2017

23 december 2017
2017 was het jaar dat ONfile back on track werd gezet. Door een nieuwe coördinator en nieuwe bestuursleden. De relevantie van de organisatie werd bevestigd door de samenwerkingen die we aangingen, maar ook door de bemiddelingen die we deden tussen vragende partijen en ons netwerk.

Activiteitenverslag 2017

Literaire middag: Hoe word je als schrijver in Nederland?

12 november 2017
Over publiceren in Nederland als gevluchte schrijver, dichter of literair vertaler. On File in samenwerking met Perdu, stichting Granate en de Schrijverscentrale.

Op zondag 12 november 2017 organiseert On File bij Perdu in Amsterdam een literaire middag voor schrijvers, dichters en literair vertalers met een vluchtelingenachtergrond én voor fondsen, uitgevers en anders geïnteresseerden. Een perfecte gelegenheid om je als maker te presenteren, nieuwe contacten te leggen en je professionele netwerk uit te breiden.

ONfile & Cineblend festival


15 juni 2017
Op donderdag 15 juni organiseert On File in samenwerking met Cineblend Festival een bijeenkomst met filmvertoningen voor film- en documentairemakers, fondsen, producenten en andere geïnteresseerden. Inleiding door filmmaker en On File-bestuurslid Sergej Kreso
Tijdens deze avond zal journalist en On File-voorzitter Colet van der Ven aan de hand van filmfragmenten in gesprek gaan met Haider Aljezairi, Lidija Zelovic en Jamil Makhoul over hun carrières als filmmaker in Nederland. Welke rol speelt hun vluchtervaring hierin? Kun je eraan ontsnappen? En op welk punt in je leven ga je reflecteren op je nieuwe omgeving?

De drie gasten tonen (fragmenten uit) eigen films of nooit gebruikte opnames of uit films van anderen die hen inspireren. Onder andere de film 'Last Wall' (2016) zal getoond worden; een korte film van Haider Aljezairi gebaseerd op een waargebeurd verhaal.


Meer informatie op facebook.com

Beeld: Negin Zendegani

Kick-off Meeting RFG Magazine

20 april 2017

On File lanceert binnenkort samen met De Coöperatie ‘RFG Magazine’, een platform waarop journalisten met een vluchtelingenachtergrond zowel in het Nederlands als het Engels artikelen kunnen publiceren. Voorafgaand aan de lancering organiseren we op 20 april een bijeenkomst waar we uitleggen wat RFG Magazine inhoudt, hoe het platform werkt, hoe je er als journalist geld mee kan verdienen en hoe Nederlandse journalisten en collega’s met een vluchtelingenachtergrond kunnen samenwerken voor dat platform. In een brainstormsessie onderzoeken we onder meer wat mogelijk interessante onderwerpen zijn en wat een goede invalshoek is. Je krijgt ook informatie over vertaling en eindredactie.


Meer informatie op facebook.com

Beeld: Heso Alhasan Fatoum

Journalistencafé #1

30 maart 2017
Ben je nog niet zo lang in Nederland en wil je meer te weten komen over ethische en juridische normen binnen de Nederlandse journalistiek? Of ben je hier al langer maar wil je je kennis over de relatie tussen journalistiek en het recht vergroten en collega’s ontmoeten? Kom dan naar het eerste Journalistencafé van dit jaar: 'Welkom in de Nederlandse journalistiek!' op donderdag 30 maart. Met Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) die de publicatie ‘Journalist en Recht’ (2015), tot leven brengen. En een update over RFG Magazine, een nieuw online magazine voor journalisten en schrijvers met een vluchtelingenachtergrond.

Meer informatie op facebook.com

Beeld: ONfile