Archief

Verslag ambassadeursbijeenkomst

10 september 2019
Afgelopen vrijdag organiseerde ONfile een ontmoeting tussen haar leden, partners en nieuwe ambassadeurs. Aansluitend werden er twee films vertoond van makers uit ons netwerk. Lees het verslag hier:

Meer informatie op medium.com

Beeld: Negin Zendegani

Milena Mulders nieuwe directeur

31 augustus 2019
Het bestuur van ONfile heeft coordinator Milena Mulders benoemd tot directeur. Zij zal haar nieuwe rol vanaf 24 juni gaan vervullen. De afgelopen jaren zette Milena de organisatie op poten. Het bestuur is blij dat Milena haar functie wil uitbreiden om zo verder te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie.

Nieuw bestuurslid

31 augustus 2019
Nienke Stel (Leeuwaren, 1972) is de nieuwe penningmeester van ONfile. Ze heeft ruim 22 jaar ervaring als finance professional, waarvan 10 jaar in senior management posities. Daarnaast is ze actief in diverse bestuursfuncties omdat ze graag een steentje wil bijdragen aan een inclusieve maatschappij, in het bijzonder via de twee belangrijke pijlers cultuur en zorg.

Nieuw bestuurslid

31 augustus 2019
Hord Wbi (Damascus, 1989) is het nieuwe bestuurslid van ONfile. Hord haalde onlangs als eerste vluchteling aan het prestigieuze Nijenrode een Mastergraad in Management. Bijzonder is dat Nyenrode een deel van deze dure opleiding betaalde en Hord openende daarmee deuren voor andere vluchtelingen. Voortaan zal er ieder jaar een plek zijn op Nyenrode voor een student die deze opleiding niet kan betalen. Verder is Hord een optimistisch en energiek persoon en houdt hij van koken, dansen en zijn Dana.

Beeld: Hord Wbi

Kennismaking met onze ambassadeurs

30 augustus 2019
ONfile zet zich al drieëntwintig jaar in voor gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals in Nederland. Dat doen we met een klein team en een actief bestuur én vanaf deze zomer ook met ambassadeurs: mensen op wie we af en toe een beroep kunnen doen om hun kennis, expertise of netwerken ten behoeve van de stichting in te zetten. Afgelopen maand presenteerden we de zeven ambassadeurs op onze social media kanalen. Nu is het wat ons betreft tijd voor een kennismaking met het ONfile netwerk.

Meer informatie op mailchi.mp

Wereldvluchtelingendag in De Balie

20 juni 2019
Jaarlijks richt PEN International zich tot al haar afdelingen in de wereld met het verzoek om tijdens Wereldvluchtelingendag het woord te geven aan schrijvers die gevlucht zijn, of die na hun vlucht over hun ervaringen zijn gaan schrijven. Op 20 juni aanstaande geeft PEN het woord aan ONfile en aan haar netwerk.

Froukje Santing, journalist en bestuurslid van PEN zal in gesprek gaan met schrijvers uit Iran, Jemen, Sierra Leone, Syrië, Turkije, Bosnië en Herzegovina. Zij zullen uit hun werk voorlezen en van gedachten wisselen over vragen als: Hoe is het om in een nieuwe taal te schrijven? De moedertaal niet meer dagelijks om je heen te horen? Kun je aarden in een andere literaire traditie?

Aan het woord komen verder: ONfile oprichter Chris Keulemans, ONfile-lid van het eerste uur én huidig bestuurslid Sergej Kreso, ONfile-leden Firoozeh Farjadnia (Iran), Bakr Al Jaber (Syrië), Ishmail Kamara (Sierra-Leone), Saeed Al-Gariri (Jemen), Mustafa Hadziibrahimovic (Bosnië en Herzegovina), Kawa Nemir (Turkije) en de huidige directeur Milena Mulders. Het belooft een bijzondere avond te worden.

Meer informatie op debalie.nl

ONfile loopt 'mediamars' tijdens de Nacht van de Vluchteling

15 juni 2019
Op de nacht van 15 op 16 juni organiseert ONfile een 'media mars' tijdens de Nacht van de Vluchteling. We lopen 10 kilometer in Amsterdam en streven met deze actie minimaal 2.000,- op te halen voor onze achterban van gevluchte journalisten, schrijvers en mediaprofessionals. Doneer jij ook?

Meer informatie op nachtvandevluchteling.nl

Workshop poëzie met Tsead Bruinja

22 mei 2019
Op 22 mei geeft de Dichter des vaderlands, Tsead Bruinja, een unieke workshop poëzie schrijven aan ambitieuze ONfile-dichters.

Deelnemers aan de workshop schrijven zich in met een gedicht in de eigen taal (inclusief werkvertaling in het NL of Engels). Je kunt natuurlijk ook meedoen met een gedicht in het Engels of Nederlands. Tijdens de workshop zal ONfile zorgen voor vertalers, eventueel in overleg.

Tsead Bruinja werd in januari 2019 voor een periode van twee jaar benoemd als Dichter des Vaderlands. Hij schrijft in het Nederlands en in het Fries en heeft dus ervaring in het schrijven en performen in een andere taal dan het Nederlands.

Meedoen? Mail voor 13 mei een eigen gedicht (in het Nederlands of Engels, of in de eigen taal maar met een Nederlandse of Engels werkvertaling) naar info@onfile.eu

Meer informatie op eventbrite.nl

Beeld: Tessa Posthuma de Boer

Censuur in een vrij land

08 mei 2019
Tijdens het Festival van het Vrije Woord vertellen drie gevluchte journalisten over hun ervaringen in de Nederlandse media. Wat zijn de dilemma’s die ze tegen komen? Hoe reageren hun achterban op hun verhalen? En kunnen ze alles schrijven wat ze willen?

Anwar Manla Sadoon (De Gelderlander), Hazem Darwiesh (NTR) en Somer Alabdallah (NTR) vertellen hun verhaal samen met hun buddies. Het programma wordt geleid door Milena Mulders (ONfile) en Celine van der Burg (Majalla).

Meer informatie op beeldengeluid.nl

Beeld: Negin Zendegani


Nieuwjaarsbijeenkomst 2019

24 januari 2019
Ieder jaar organiseert ONfile een nieuwjaarsbijeenkomst om elkaar te ontmoeten en bij te praten. 2018 was een mooi en roerig jaar, niet alleen voor ONfile als organisatie maar ook voor het netwerk zelf. Het was bijzonder om mee te maken hoe journalisten en schrijvers van ONfile kansen kregen én pakten. Het was tegelijk confronterend om te zien hoe moeilijk begaanbaar en lang de weg is.

Tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst 2018 zetten we daarom het netwerk zelf in de spotlight. Met motivational speaker Leila Prnjavorac, schrijver en documentairemaker Mustafa Hadziibrahimovic, journalist en performer Kowfurow Ali en journalist en spoken word artist Halima Salat Barre.

Meer informatie op bit.ly

Beeld: Negin Zendegani

Impact Makers workshop

26 november 2018
Vanaf 26 november organiseert de Impact Makers in samenwerking met het ONfile netwerk, een serie workshops over het opzetten van een impactproductie.

Meer over de workshop, data, prijs en aanmelding, lees je hier: Impact Makers workshop

Beeld: Impact Makers

Nieuw bestuurslid

14 november 2018
Signe Zeilich-Jensen is het nieuwe bestuurslid van ONfile. Signe heeft meer dan twintig jaar ervaring met kindertelevisie en –film.

Haar eerste baan was bij het productiebedrijf Bos Bros. Daarna werkte zij als aankoper en eindredacteur van kindertelevisie bij de KRO, als programmeur bij Cinekid en als programma manager bij Nickelodeon Benelux. Tussen 2010 en 2015 was Signe hoofd van het Europese coproductieplatform Holland Film Meeting bij het Nederlands Filmfestival. Zij is betrokken geweest als adviseur bij het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en als vast commissielid voor kinderfilm bij het VAF (Vlaams Audioviseel Fonds).

Het afgelopen jaar werkte zij als interim directeur bij Stichting de Vrolijkheid, een organisatie die kunstprojecten doet voor en door jonge bewoners van Nederlandse azc’s. Sinds eind 2016 is Signe benoemd als speelfilmconsulent voor kinder- en familiefilm bij het Nederlands Filmfonds.

Beeld: Signe Zeilich-Jensen