Archief

Netwerk voor gevluchte mediaprofessionals ONfile stopt na 25 jaar

22 januari 2023
Sinds 1996 bood ONfile haar netwerk van gevluchte schrijvers, journalisten en andere mediaprofessionals een plaats voor ontmoeting, samenwerking en kennisuitwisseling. Met ingang van 2023 stopt de stichting met haar activiteiten. Een deel van de activiteiten wordt overgenomen door RFG Magazine.

In 2020 publiceerde ONfile de startersgids voor gevluchte journalisten ‘Handboek voor journalistieke inburgering’. Ook ging ONfile in gesprek met Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren over (het gebrek aan) culturele diversiteit op de Nederlandse media redactie. Dit initiatief resulteerde in een serie inspirerende bezoeken in samenwerking met RFG waarin mediamakers met een vluchtelingenachtergrond en Nederlandse redacties met elkaar kennismaakten (2021-2022). ONfile organiseert maandelijks (online) activiteiten zoals de Kinoclub waarin films met een relevant thema voor het netwerk gezien en besproken worden.

Net als ONfile heeft RFG Magazine als missie om de positie van gevluchte mediaprofessionals te versterken en hun toegang tot de arbeidsmarkt te ondersteunen. RFG Magazine werd in 2017 opgericht door ONfile samen met het journalistiek freelancerscollectief De Coöperatie. Journalisten die via RFG Magazine publiceren, worden gekoppeld aan Nederlandse freelancers, die hun klankbord en taalcoach zijn. Deze artikelen worden niet alleen gepubliceerd op het eigen platform rfgmagazine.nl maar ook bij bekende kranten en tijdschriften als de Volkskrant, NRC, AD, Trouw, De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Meerdere journalisten met een vluchtelingenachtergrond hebben door bemiddeling van RFG stageplaatsen gevonden bij mediaorganisaties.

De sociale doelstelling van ONfile om een platform te bieden voor ontmoeting en dialoog, zal worden toegevoegd aan RFG Magazine. Maaike de Graaf, voorzitter van RFG: ‘De focus van RFG blijft primair liggen op het bieden van arbeidsmarktperspectief aan gevluchte collega’s. Maar de Kinoclub is een prachtige aanvulling op ons aanbod van diensten.’

In het voorjaar van 2023 zal een publicatie verschijnen waarin de bevlogen jaren van ONfile in woord en beeld worden verteld.

Voor meer informatie, neem contact op met Rob Hartgers, projectleider van RFG Magazine. 06-45508529 rob.hartgers@rfgmagazine.nl

Meer informatie op rfgmagazine.nl

Freedom For Iran - December 2

01 december 2022
-ENGLISH BELOW- Beste ONfile-leden,

A.s. vrijdag 2 december organiseren Niloufar Azimian en fotograaf Negin Zendegani een bijeenkomst over de actuele gebeurtenissen in Iran.

Het wordt een bijzondere avond met verhalen, gesprekken en muziek. Het programma wordt gepresenteerd door dichter en filmmaker Nafiss Nia.

Tijd: 19:00 Plaats: Cinetol, Tolstraat 182, Amsterdam

Geen aanmelding nodig, vrij entree

Welkom!

Groeten van het ONfile-team


Dear ONfile Members,

Ash. Friday 2 December, Niloufar Azimian and photographer Negin Zendegani organize a meeting about current events in Iran.

It will be a special evening with stories, conversations and music. The program is presented by poet and filmmaker Nafiss Nia.

Time: 19:00 Location: Cinetol, Tolstraat 182, Amsterdam

No registration required, free entrance

Welcome!

Greetings from the ONfile team

Stichting ONfile Wij werken ‘tijd- en plaatsonafhankelijk’.

Bekijk de opening van de Week van de Vluchteling

24 januari 2022
ONfile-lid Ishmail Kamara sprak over zijn werk tijdens de opening van de Week van de Vluchteling [start op 1:07]. Bekijk het optreden van Ishmail Kamara hier terug.

Meer informatie op youtube.com

Kijk online! Here we move, here we groove

24 januari 2022
De nieuwste film van Sergej Kreso is nu online terug te kijken op 2doc.nl.

Over de film Balkan Beats-dj Robert Soko gaat op zoek naar migranten om nieuwe muziek mee te mixen, naar muzikanten die, net als hij twintig jaar geleden, huis en haard achter zich laten.

Meer informatie op 2doc.nl

Kijk terug! ONfile-lid Amal Karam in Podium Witteman

24 januari 2022
Bekijk hier de aflevering terug van Podium Witteman waarin Onfile-lid Amal Karam vertelt over een prachtig muziekstuk [start op 20:09].

Bezoek redacties voor leden van ONfile

24 januari 2022
Vorig jaar (mei 2021) hebben we een inspirerende online Meet&Greet georganiseerd tussen leden van ONfile en het bestuur van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

We hebben toen afgesproken dat leden van ONfile op bezoek zouden gaan bij verschillende redacties, om nader kennis te maken.

De afspraken waren al gemaakt voor januari van dit jaar, maar helaas kwam de lock down ertussen. Zodra het weer kan maken we een nieuwe afspraak!

We zijn welkom bij: Mediahuis (regionale bladen in Noord Holland), NU.nl, Linda, RTL Nieuws, VPRO Buitenland en zeer waarschijnlijk ook bij politiek-cultureel centrum De Balie in Amsterdam.

Hou dus je mailbox in de gaten en geef je op zodra dat kan!

Gelukkig Nieuwjaar!

09 januari 2022
Het nieuwe jaar is begonnen! Ook namens het bestuur wens ik alle leden en vrienden van ONfile een gelukkig 2022 toe! Een heel nieuw jaar om in te vullen met goede voornemens voor de toekomst.

Er gebeurt veel in de wereld en helaas is er de laatste tijd weinig om optimistisch van te worden. Positief is in het licht van ONfile's doelstelling dat er in Nederland de laatste tijd wel slagen worden gemaakt als het gaat om diversiteit.

Het wordt een cruciaal jaar voor ONfile en jij bent nodig. Afgelopen jaar vierde ONfile haar 25-jarige bestaan. Sinds de oprichting in 1996 kreeg ONfile steun van de Nederlandse overheid maar we moesten het afgelopen jaar voor het eerst zonder subsidie redden. Zoals jullie weten hebben we daarom moeten bezuinigen op de organisatie en ook afscheid hebben genomen van ons kantoor in de Gaasterlandstraat in Amsterdam. De enquête waarin het bestuur jullie leden van het netwerk vroeg of jullie bereid waren om meer actief te zijn in het organiseren van activiteiten en in de administratie en continuïteit van het netwerk, kreeg helaas te weinig respons om de organisatie met behulp van leden door te zetten.

Van verschillende kanten is wel uitgesproken dat ONfile een bijzonder en inspirerend netwerk is. Het bestuur is daarom van mening dat wij alleen kunnen blijven bestaan als wij meer samenwerking zoeken, of fuseren, met een of meerdere organisaties die doelstellingen van ONfile delen, zoals bijvoorbeeld RFG waarmee wij al jarenlang samenwerken.

Wij hebben als bestuur uitgesproken om te blijven tot wij in een algemene ledenvergadering met jullie over de toekomst hebben gesproken en jullie de bovenstaande beslissing goedkeuren.

Namens het bestuur nodig ik jullie daarom allemaal met klem uit om deel te nemen in de Algemene Ledenvergadering die plaats zal vinden zodra de corona-maatregelen dat weer mogelijk maken. Wij hopen half februari, een datum volgt zo spoedig mogelijk.

Tot die tijd blijven wij actief met onze nieuwsbrief en de Kinoclub.

Heb je vragen of wil je meepraten over de toekomst van ONfile, laat ons dat dan weten, dan nodigen wij je uit voor de volgende bestuursvergadering!

Signe Zeilich-Jensen, voorzitter ONfile

SAVE THE DATE: 28 augustus feestelijke bijeenkomst ONfile

28 augustus 2021
Op zaterdag 28 augustus van 17:00 tot 21:00 organiseert ONfile voor haar leden, het bestuur en andere betrokkenen een feestelijke bijeenkomst!

We nemen deze dag afscheid van onze voormalige voorzitter Maaike Verrips, introduceren de nieuwe bestuursleden en vrijwilligers en proosten samen op een nieuw en productief seizoen van ONfile.

Kom naar deze feestelijke bijeenkomst en kom meer te weten over de evenementen zoals de Kinoclub en de Leden-estafette, die de aankomende tijd door verschillende ONfile-leden worden georganiseerd.

Zaterdag 28 augustus om 17:00-21:00 uur. Locatie: Kattenburgerstraat 5, Marineterrein Gebouw 024, Amsterdam

Meld je nu aan via info@onfile.eu

Screenings HERE WE MOVE HERE WE GROOVE

26 augustus 2021
Morgen 26 augustus in de Melkweg Amsterdam: de voor-première van HERE WE MOVE HERE WE GROOVE, een opzwepende en hoopgevende documentaire van ONfile-bestuurslid Sergej Kreso.

DATUM: donderdag 26 augustus TIJD: 21.00u LOCATIE: Melkweg Amsterdam Tickets: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/here-we-move-here-we-groove-26-08-2021

Daarnaast zijn op dit moment Filmschuur (Haarlem), LAB-1 (Eindhoven) en De Domijnen (Sittard) bevestigd. Op http://www.herewemoveherewegroove.com/ zullen alle vertoningen worden vermeld.

Gratis e-book van Antonije Nino Zalica voor alle ONfile-leden

31 juli 2021
Op 22 juni gaf  onze voormalig coördinator, schrijver en filmmaker, Antonije Nino Zalica een ontzettend boeiende online workshop over het maken van e-books en het publiceren van je eigen werk op internet!

Je eigen boek publiceren op internet is de snelste manier om het boek de lezers te laten bereiken - ongeacht in welk land, in welke taal! 

Speciaal voor de leden van ONfile biedt Nino een gratis exemplaar van zijn e-book aan: "Zoals beloofd tijdens online workshop, zou ik graag een van mijn boeken gratis aan willen bieden aan alle ONfile-leden en bestuursleden.

Het boek is een compilatie van mijn teksten in het Nederlands die ik heb geschreven over mijn vluchtelingenervaringen, grotendeels voor ONfile-projecten, zoals het boek 'Thuis', 'Schrijvers caravaan', 'ExPonto magazine' en meer. Dit boek is alleen verkrijgbaar als een eBook en als Amazon paperback, dus, een goed voorbeeld bij het onderwerp van de online workshop.

Download het e-book: Een Korte Geschiedenis van de Angst.

Twee nieuwe vacatures bij ONfile!

25 april 2021
Stichting ONfile netwerk van gevluchte journalisten, schrijvers en andere mediaprofessionals in Nederland zoekt een communicatiemedewerker en evenementenmanager/programmamaker.

Bekijk de vacatures:
vacature communicatiemedewerker
vacature evenementenmanager

Heb je belangstelling? Stuur ons een korte en krachtige brief en je CV naar info@onfile.eu t.a.v.: Signe Zeilich-Jensen.

Here We Move Here We Groove

27 november 2020
Beste collega’s, leden van ONfile,

Ik wil jullie laten dat mijn nieuwe documentaire ‘Here We Move Here We Groove’ deze week op het grootste documentaire filmfestival ter wereld IDFA in premiere is gegaan. De film is geselecteerd in de competitie voor de Beste Nederlandse documentaire. Natuurlijk ben ik vereerd met deze erkenning, maar vooral ben ik trots op het resultaat van inspanningen en hard werk dat ik samen met mijn filmcrew in afgelopen vier jaar heb verricht.

Deze roadmovie was voor mij een lange, spannende reis waar ik veel van heb geleerd. Daarom dacht ik dat ik mijn ervaringen met jullie zou moeten delen. Misschien zijn er onder jullie ook leden, filmmakers die mooie en interessante ideeën dragen en graag in de vorm van een film willen realiseren? Als dat zo is, dan stel ik voor om binnenkort een meeting te organiseren, online of ergens waar we elkaar fysiek kunnen ontmoeten, en de film in zijn geheel of fragmentarisch te bekijken en zijn inhoud, productie en andere aspecten van zijn totstandkoming te bespreken. Als jullie interesse hebben, laat het ons dan weten via info@onfile.eu.

Voor degenen die de film ‘Here We Move Here We Groove’ heel graag en zo snel mogelijk willen zien, op 28 november en 4 december vinden de online vertoningen tijdens IDFA plaatst. Dit is de IDFA-link waar je een ticket kan bestellen voor een online vertoning tijden het festival: https://www.idfa.nl/nl/film/c4ea55ec-6b0d-4114-8838-63e462382e8a/here-we-move-here-we-groove.

Ik hoop dat we samen met het bestuur van ONfile en Doxy Films in de komende periode ook een live vertoning speciaal voor onze leden kunnen organiseren.

Hopelijk tot gauw!

Hartelijke groet,

Sergej Kreso